Wie had het ooit gedacht een echte winter. Voor veel honden is de sneeuw een het leukste wat er is om in te spelen. Natuurlijk willen we ze het plezier niet ontnemen maar hou wel de veiligheidsregels in acht. Wij zijn tenslotte verantwoordelijk voor hun gezondheid hoe leuk onze honden het ook allemaal vinden.

Het aller gevaarlijkste is het strooizout.
Bescherm de voetjes met een vette zalf of gewoon vaseline dit is waterafstotend en helpt de voetjes te beschermen tegen het zout of koop een paar schoentjes. Voorkom dat ze eraan likken! Bij aankomst thuis gelijk de voetjes goed afspoelen onder de douche en goed droogmaken. Strooizout is dodelijk voor honden en vele andere dieren en veroorzaken lever en nierfalen.

Onderkoeling
Bij thuiskomst goed afdrogen wij gebruiken een blazer maar heb je die niet, dan kan föhn ook gebruikt worden. Onderkoeling is helaas ook dodelijk.
Dit herken je aan lusteloosheid, zwakte en er ontstaat een oppervlakkige ademhaling. De huid verkleurd en word wit, kijk in de wang van je hond. Bij het niet herkennen van een onderkoeling of te laat ingrijpen ontstaat er een shock of coma en kan een hartstilstand als gevolg hebben.
Wat te doen wanneer dit toch gebeurt. Goed droogwrijven en vooral blijven wrijven over de huid om de bloedsomloop te stimuleren! Warmte moet gedoseerd gegeven worden dus niet bij in een warm bad leggen of bij een kachel. Je kan wel een kruik gebruiken met lauw/warm water nooit heet water!

IJs
Hoe leuk sommige honden het glibberen en glijden op ijs ook vinden helaas is ook dit slecht.
Ze kunnen blessures oplopen, voetzolen kunnen bevroren raken. Bij bevriezing sterft de huid af.
Toch bevroren zooltjes of huid gebruik een licht verwarmde doek, geen hete doek, de voetzolen voorzichtig masseren zonder druk uit te oefenen en ook de huid heel voorzichtig masseren. Om de bloedsomloop verder te stimuleren van boven naar beneden het hele been masseren. Door aan beide kanten een hand te plaatsen en met rustige draaiende bewegingen naar de voet gaan, vervolgens de voet weer. En vergeet niet dat honden de dikte van het ijs net zomin als wij kunnen inschatten met alle gevolgen van dien.

Sneeuw eten
Ook zoiets waar veel honden mega veel plezier mee hebben helaas is ook dit niet echt gezondheid bevorderend. Het misselijk worden, aan de diarree gaan is nog het minst erge maar een maagtorsie kan door de kou die de maag doet samentrekken heel gemakkelijk ontstaan. En in dat geval is het absolute noodzaak om binnen een half uur bij een da te zijn voor een operatie.
Dus voorkomen.

Een vette huidlaag is ook belangrijk deze beschermd tegen de kou, dus niet wassen!
Honden zonder onder vacht en kleine en klein midden slag honden geef ze een jasje!
Vergeet het sporten en hou het bij korte meerdere wandelingen.
Knip het haar tussen de tenen en om de voeten weg zodat er geen ijsballen kunnen ontstaan die voor bevriezing van de huid kunnen zorgen.

Oudere honden met hartklachten en artrose zijn ook vatbaarder voor de kou.
Hiervoor kun je de WalkOn inzetten deze kruidenmix helpt honden met artrose niet alleen om zich beter te kunnen bewegen maar helpt ook het hele immuunsysteem.
Honden met milde hartklachten hebben veel baat bij medicinale paddenstoelen. Zoals de combinatie Hericium, Auricularia en Reishi. Tevens is deze mix ook ondersteunend bij artrose, artritis en zenuwaandoeningen.

Pups en oudere honden zijn zeer kwetsbaar en ook honden die een laag gewicht hebben.
.
Wanneer er toch iets fout gaat, zoek direct de dichtstbijzijnde dierenarts op!!!!!