Wat is Mycotherapie en wat zijn medicinale paddenstoelen?

Medicinale paddenstoelen worden ingezet ter bevordering van de gezondheid van dier en mens. Myco komt van het Griekse woord “schimmel” Mycois
Het gebruik van paddenstoelen is eeuwen oud zij werden ingezet als voedsel, gif, drug en medicinaal!! En nu nog steeds. Paddenstoelen zijn dan ook op ieder gebied ook wetenschappelijk onderzocht. Het gezegde paddenstoelen kunnen de wereld redden is dan ook niet uit de lucht gegrepen.

In deze tijd waarin we steeds ouder worden, langer werken en actief willen blijven en dit ook voor onze huisdieren willen, zijn we op zoek naar de meer natuurlijke middelen. Om het leven van onze huisdieren en ons, met het ouder worden een zelfde levenskwaliteit te behouden.

Paddenstoelen groeien overal. Ze zijn onder te verdelen in schimmel, zwam, gist en paddenstoel. Schimmels en gisten zijn doorgaans ééncellig, paddenstoelen en zwammen meercellig. Sommige zijn eetbaar al laat de smaak nogal eens wat te wensen over maar wel of geen smaak vele onder hen zijn wel in te zetten voor de gezondheid. Laten we even vooropstellen dat we niet met zijn alle gaan lopen zoeken naar paddenstoelen in het bos gezien er meer giftig zijn als gezond. Er zijn ruim 70.000 paddenstoelen over de hele wereld, waarvan er een paar 100 bewezen medicinale werking hebben.

De medicinale paddenstoelen bevatten vele verschillende inhoudsstoffen. Deze stoffen beschermen de paddenstoelen zelf tegen virussen, bacteriën, schimmels en tegen insecten. Dit betekent ook dat diezelfde inhoudsstoffen dier en mens beschermen.

De inhoudsstoffen zijn tevens afhankelijk van waar en waarop ze groeien dat gaat ook op voor kruiden. Dit is één van de redenen dat alles wat wij verkopen volledig terug kunnen traceren, biologisch geteeld is of van kleine bedrijven komen die kunnen aantonen dat hun producten zuiver, puur en de hoogste kwaliteit zijn met de inhoudsstoffen die nodig zijn.

Paddenstoelen bevatten een hoog gehalte aan polysachariden en nucleotiden, (Essentiële stoffen voor vele lichaamsfuncties in dier en mens). Deze eigenschappen stimuleren het afweersysteem. Maar ze bevatten nog meer bioactieve stoffen die de bijdrage zijn aan de medicinale werking. Zoals antioxidanten, sterolen, essentiële aminozuren, vitamine, mineralen en triterpenen. Deze laatste, verhelpen infecties, ontstekingen en werken adptogeen wat inhoudt dat ze ervoor zorgen dat het lichaam zich aan extreme situaties kunnen aanpassen om de weerbaarheid te verhogen.
Inmiddels is het ook duidelijk, dat de reguliere medicatie, al kan deze levens redden, helaas vaak alleen symptoom onderdrukken. En vele bijwerkingen hebben. Maar soms komt men er echt niet onderuit. Medicinale paddenstoelen en ook andere supplementen in de juiste combinatie kunnen veel bescherming bieden tegen reguliere medicatie. Maar zij kunnen ook reguliere medicatie positief of negatief beïnvloeden.
Raadpleeg daarom altijd een arts of therapeut. Je kunt ook contact met ons op nemen.

Gezien alle stoffen in paddenstoelen samen werken zijn onze paddenstoelen altijd de hele paddenstoel en geen extract.
Paddenstoelen zet je in bij ziekte en bij preventie van ziekte. Ze versterkten het immuunsysteem, verbeteren orgaanfuncties en kunnen deze daadwerkelijk herstellen.
Afgestemd op de klachten zijn zij een bijdrage zijn voor de gezondheid van dier en mens. Het zijn de superfoods in opkomst.

Al onze producten worden als eerste ingezet voor onze honden, katten en ons, voor zij in de verkoop gaan. Wij laten bloed en urineonderzoeken doen zodat we ook daadwerkelijk kunnen aangeven dat de producten een bijdrage zijn voor de gezondheid van dieren en mensen. 

Zunderschwamm of fomes fomentarius

Zunderschwamm of fomes fomentarius

De zwam werd 100derden jaren geleden al ingezet tegen vele orgaan problemen.
Maar is ook in staat om verlichting te geven bij pijn veroorzaakt door rheuma, jicht
en artrose, pijnlijke menstruatie, aambeien, blaas en nier problemen,
slokdarm- maag problemen en verschillende soorten kanker.

Met zijn sterke antimicrobiële en antivirale werking kan hij ingezet worden tegen de
helicobacter pylori, de schimmel Candida albicans, Staphylococcus aureus, P
seudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, , Bacillus subtilis en Mycobacterium.
En is daarmee fantastisch middel tegen vele ontstekingen.

Geschikt voor honden, katten, paarden en alle andere dieren en natuurlijk ook voor ons mensen.
In te zetten zowel preventief als in een therapeutische dosering.

Reishi

Reishi (Ganoderma lucidum)Reishi (Ganoderma lucidum)Of “de paddenstoel van het eeuwig leven”.

Reishi wordt al duizenden jaren in China voor medicinale doeleinden gebruikt. Onze Reishi komt niet uit China en is ook geen extract maar word onder gecontroleerde omstandigheden volledig biologisch geteeld.Wij zetten reishi voornamelijk in bij artrose en huidklachten. Reishi heeft een hoog triterpeengehalte en is daardoor ontstekingsremmend en werkt als een natuurlijke antihistamine. Deze triterpenen remmen de aanmaak van histamine. Het is dus zeker een bijdrage tegen de vele allergieën die dieren en mensen het leven niet echt gemakkelijk maken. Triterpenen doen nog veel meer. Zij hebben een gunstige invloed op alelrlei fysieke ontstekingen omdat de triterpenen in reishi vergelijkbaar zijn met cortisonen.Ontstekingen ook de milde ontstekingen waar doorgaans voor het snelle resultaat voor chemische medicatie word gekozen kunnen beide een zeer negatieve bijdrage zijn voor de algehele gezondheid. Het verouderingssysteem gaat wat sneller en daarmee waarmee kanker, hartklachten, diabetis en zelfs Alzheimer meer kans maken op een te jonge leeftijd.

Het reguleren van het immuunsysteem is belangrijk wanneer je wil dat je hond, kat, paard of jijzelf tot op hoge leeftijd gezond blijft.

Over het algemeen word Reishi ingezet bij onderstaande ziekten.

– Allergieën (remt de histamine aanmaak)
– Artritis en artrose (zorgt voor minder ontstekingen)
– Luchtwegaandoeningen (verbeterd de opname van zuurstof)
– Auto-immuunziekten (reguleert deze)
– Alvleesklieraandoeningen (tegen ontstekingen)
– Darmziekten (ontstekingen en Diabetes Type I
– Ontstekingen
– Gewrichtsziekten
– Urinewegziekten
– Huidziektes
– Hart-en vaatziekten
– Hoefbevangenheid
– Kankers
– Spier- en peesziekten
– Bijnierziekten
– Schildklieraandoeningen
– Sinusitis
– Ontgift (na entingen, chemische medicatie en voor mensen is het bij fibromyalgie een grote hulp)
– Uithoudingsvermogen

Reishi word veel voor leverklachten ingezet maar alleen kortdurend tegen ontstekingen. Bij echte leverklachten zetten wij voor onze honden andere producten in.

De gezondsbevorderende effecten die beschreven zijn, zijn gebaseerd op de hele paddenstoel en niet op een extract.
• Ying-Hua Shich,…: “Evaluation of the Hepatic and Renal-protective Effects of Ganoderma lucidum in Mice.”; Am. Journal of Chinese Med., Vol. 29, Nos.3-4, pp. 501-507, 2001
• Yasuyo Hijikata, Seika Yamada: “Effect of Ganoderma lucidum on Postherpetic Neuralgia!”; Am. Journal of Chin. Med., Vol. XXVI, No. 3-4, pp. 375-381, 1998
• Hsue-Yin Hsu,…: “Radioprotective Effect of Ganoderma Lucidum (Leyss. Ex. Fr.) Karst after X-ray Irradiation in Mice.”; Am. Journal of Chin. Med., Vol. XVIII, Nos. 1-2, pp. 61-69, 1990
• William M.W. Cheung,…: “Ganoderma extract activates MAP kinases and induces the neuronal differentiation of rat Pheochromocytoma PC12 Cells.”; FEBS Letters 486 (2000) 291-296
• Seong-Kug Eo,…: “Possible mode of antiviral activity of acidic protein bound polysaccharide isolated from Ganoderma lucidum on herpes simplex viruses.”; Journal of Ethnopharmacology 72 (2000) 475-481
• Prof. Dr. med. Ivo Bianchi: “Moderne Mykotherapie”; Hinckel Druck, 2008
• Hobbs, C.: “Medicinal Mushrooms”; Botanica Press, 1995Note

Hericum erinaceus

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus is naast een eetbare paddenstoel (functioneel eten of superfoods) een medicinale paddenstoel die wordt gevonden in en op oude loofbomen bij voor keur op beuken, eiken en soms appel of notenbomen. Ze zijn bijna niet meer te vinden in Nederland, België, Duitsland en omliggende landen. Ze worden gezien hun medische waarde op grote schaal gekweekt over de hele wereld. Onze Hericium wordt in Duitsland biologisch gekweekt, geteeld en gedroogd op zeer lage temperatuur onder optimale omstandigheden.

Zelf heb ik al ondervonden dat Hericium werkelijk wonderen kan verrichten voor dieren en mijzelf. Een aantal van onze honden met neurologische klachten, verlammingen, zenuwaandoening aan de mond hebben er veel baat bij. Zelfs zoveel dat een aantal van mijn honden daadwerkelijk weer wat kunnen wandelen. Eén van onze honden met een slokdarmverlamming en chronische maagklachten is met deze paddenstoel al jaren medicatie vrij. Zelf ben ik na een ongeluk gedeeltelijk verlamd geweest en heb ook ik de positieve effecten van deze bijzondere paddenstoel mogen ervaren en heb ik geen last van mijn hersenbeschadigingen en oude breuken meer.

Hericium is tegen vele lichamelijk klachten in te zetten en bovenal een fantastisch paddenstoel om het immuunsysteem van je dieren en jezelf een boost te geven. De paddenstoel wordt op het moment veel getest omdat het Alzheimer kan uitstellen, voorkomen en verminderen. Hij heeft een regulerende werking bij stress en kan de lichaamseigen groei functie NGF (nerve-gbs-growth factor) herstellen en ingezet worden tegen epilepsie.

– Zorgt voor een beter herstel na een hartaanval
– Kan een hartaanval voorkomen
– Heeft een antistollingsfactor
– Epilepsie- Zenuwbeschadigingen na een trauma
– Intestinale ziekten: maag, darmen, lever
– Slokdarm problemen, maagzweer, maag-, darmkanker, en met de positieve uitwerking op het maagdarmkanaal daarmee ook een fantastisch middel om in te zetten tegen:
– voedselintoleranties.
– Gastritis zowel bij een chronische als acute. Deze laatste ontstaat vaak door het gebruik van medicatie o.a. door NSAID’s. Een fantastische uitvinding was het niet dat het ook echt alleen maar voor korte termijn en bij levensbedreigende en zeer pijnlijke situatie ingezet zou moeten worden i.v.m de vele orgaan beschadigingen die het toe brengt. Het is wel goedkoper dan natuurlijk medicatie maar niet levensverlengend.
– Versterkt en reguleert het immuunsysteem
– In de juiste doseringen kan het verschillende bacteriële infecties verminderen
– Artrose, artritis- Kanker o.a. leukemie en gastro intestinale kankers.
– Bevorder het leervermogen bij dier en mens
– Verlaagd de bloeddruk wanneer deze door stress of/en neurologische aandoeningen veroorzaakt word.
– Bij immuunsysteem gerelateerde ziekte
– Chronische ontstekingen met name op de slijmvliezen.
– Allergie- Sweet itch, eczeem bij paarden

Naast vitamine en mineralen bevat Hericium de stoffen hericenon en erinacine het zijn deze stoffen die de zenuwgroeifactor (NGF) stimuleren.

Sources
• Takashi Mizuno et al.: “Antitumour-active Polysaccharides Isolated from the Fruiting Body of Hericium erinaceum, an Edible and Medicinal Mushroom Called yamabushitake or houtou.”; Biosci. Biotech. Biochem., 56 (2), 347-348, 1992
• Hiromichi Kenmoku et al.: “Erinacine Q, a New Erinacine from Hericium erinaceum, and its Biosynthetic Route to Erinacine C in the Basidiomycete; Biosci.”; Biotech. Biochem., 66(3), 571-575, 2002• Eun Woo Lee et al.: “Two Novel Diterpenoids, Erinacines H and I from the Mycelia of Hericium erinaceum; Biosci.”; Biotech. Biochem.; 64(11), 2402-2405, 2000
• Stamets, P.: “MycoMedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms”; Myco Media, 2002• Prof. Dr. med. Ivo Bianchi: “Moderne Mykotherapie”; Hinckel Druck, 2008• Kawagishia, H. et al.: “Anti-Dementia Effects of a low polarity fraction extracted from Hericium Erinaceum”; Japan
• Wong K. et al.: 2Functional Recovery Enhancement Following Injury to Rodent Peroneal Nerve by Lion´s Mane Mushroom Hericium erinaceus.”; University of Malaya, Malaysia

De effecten zijn gebaseerd op het gebruik van de hele medicinale paddenstoel in poedervorm. Vraag voor gebruik altijd advies bij een therapeut.

Auricualria polyricha

Auricualria polyricha

Auricualria polyricha

De Auricularia groeit op oude, dode bomen of dode delen van een boom. Het is een eetbare paddenstoel en tevens breed inzetbaar voor medisch gebruik.

Niet zo’n bekende medicinale paddenstoel maar wel één met veel bijzondere eigenschappen. Hij bevat antioxidanten, vele mineralen en aminozuren. De paddenstoel is eetbaar en door de grote hoeveelheid voedingsstoffen ook in te zetten tegen vele ziekten.

De geneeskrachtige eigenschappen zijn al eeuwen bekend in zowel Europa als Azië. Hij werd vooral ingezet om de bloedcirculatie te verbeteren en voor de slijmvliezen.

Studies bevestigen dat auricularia, aggregatie van trombocyten kan voorkomen en verminderd daarmee het risico op trombose en verbeterd het de bloedcirculatie.

Auricularia is de bloedverdunner van medicinale paddestoelen en heeft niet de bijwerkingen die reguliere medicatie heeft. Tevens hersteld de paddenstoel de slijmvliezen en daardoor inzetbaar bij vele ontstekingen. Vanwege de adaptogene eigenschappen word de Auricularia ingezet tegen bloed in urine, aambeien-, baarmoederbloeding.

– Auto-immuunziekten
– Abcessen- Arteriosclerose
– Te hoog cholesterol
– Ooginfecties
– Neus en keelziekte
– Kaakontstekingen
– Oorontstekingen
– Slijmvliesontstekingen
– Aandoeningen van de luchtwegen, droge hoest
– Blaasontstekingen
– Hoge bloeddruk- Stoornissen in de bloedsomloop (Ischemie = onvoldoende doorbloeding)
– Verminderd het risico op trombose
– Hart en vaat ziekte
– Gewrichtsziekten
– Purulente tumoren
– Hoefbevangenheid
– Wondgenezing
– Constipatie

Niet gebruiken wanneer men bloedverdunners inneemt, twee weken voor een operatie stoppen en is niet getest i.v.m zwangerschappen, borstvoeding, kinderwens.

Polyporus umbellatus

Polyporus umbellatus

Polyporus groeit in inheemse eiken en beukenbossen. Het is één van de paddenstoelen die voor de gezondheid van dier en mens veel kan betekenen.

Deze paddenstoel die voornamelijk medicinaal word ingezet heeft vele positieve eigenschappen. Vochtretentie en lymfe blokkades kunnen worden voorkomen wat ervoor zorgt dat gifstoffen uit het lichaamsweefsel verwijderd word en via lever en nieren wordt uitgescheiden. Daarmee erg belangrijk om het immuun systeem optimaal te houden. Omdat de paddenstoel de lymfe reinigt en overtollig vocht afvoert samen met afvalstoffen ook in te zetten tijdens en na chemotherapie. Het kan bijwerkingen tijdens chemotherapie verminderen. Wel of niet in combinatie met andere medicinale paddenstoelen. De polysachariden in de paddenstoel moduleren het immuun systeem.

Met al onze verlamde honden is het duidelijk uit onderstaande waar wij hem voornamelijk voor inzetten, blaas, lever en nieren. En in hoge doseringen bij de ezels en de paarden in ons dorpje.

– Verhelpt vochtophopingen in het lichaam: oedeem gewrichten, long oedeem, moeilijk en pijnlijk urineren, cardiaal oedeem
– Antimicrobieel (profilactisch, ter voorkoming)
– Blaasdisfuncties
– Verhoogd de urine stroom zonder Kalium verlies
– Cysten- Nierstenen
– Gaat nefritis tegen
– Diarree- Verschillende vormen van eczeem
– Contact allergie
– Lever in combinatie met andere med. pad. of kruiden
– Verminderd in combinatie met andere med. pad. tumorgroei- Moduleert het immuun systeem
– Vaginale afscheiding
– Sweet itch (eczeem bij paarden)
– Immuunsysteem
– Zwellingen van gewrichten

Niet gebruiken bij een tekort aan vocht, diabetis insipidus.

Bronnen:
https://www.researchgate.net/publication/269934587_Polyporus_umbellatus_a_medicinal_mushroom_with_multiple_developed_health-care_products_as_food_medicine_and_cosmetics
Jianzhe Y., Mao X .: “Iconen van medicinale schimmels uit China”; CRC Press; 1989
Hempen C., Fischer T .: “Leitfaden Chinesische Phytotherapie”; Urban & Fischer; 2001
Prof. Dr. med. Ivo Bianchi: “Moderne Mykotherapie”; Hinckel Druck, 2008