Het kruid is rijk aan Vitamine A, verschillende b vitaminen, C, mineralen en vele fytonutriënten. De laatste zijn niet essentieel maar wel een bijdrage voor de gezondheid van dier en mens. Het heeft schimmeldodende-, antibacteriële- en antiseptische werking zowel in- als uitwendig. Het is een eerste hulp bij wondjes en huidklachten.

In de volksgeneeskunde heel vroeger…. toen men nog kruiden inzette tegen vele lichamelijk klachten werd Rozemarijn ingezet bij:
Menstruatieklachten (dysmenorroe)
Buikpijn
Spasmen
Neurologische aandoeningen
Nervositeit
Ter verbetering van het geheugen
Depressies
Wondjes
Huidschimmels
Fysieke en mentale vermoeidheid
Darm en blaasklachten
Misselijk

Hoe te gebruiken!

  • Je kunt thee maken je door een eetlepel Rozemarijn te overgieten en afgedekt een minuut of 20 laten trekken. Met diezelfde thee kun je ook oppervlakkige wondjes, schaafwondjes en schimmelplekjes bestrijden.
  • Je maakt er een soort van pasta van en verbind daarmee een wondje. Zie foto’s, daar staat het stapsgewijs uitgelegd. Deze pasta is sterker dan de thee.
  • Een eetlepel blaadjes aan het eten toevoegen.  

Rozemarijn heeft een positieve invloed op de stemming, kan angst en stress verminderen en helpt bij het slapen ook bij honden. Eén van onze zeer bange honden Castiël die tevens hartklachten heeft krijgt een paar keer per week een beetje thee, dit geeft hem rust en hij is daardoor ook minder onzeker.

Het is slijmoplossend bij hoest en kan ingezet worden bij honden met kennelhoest. Ik moet hierbij wel vermelden dat bij zware kennelhoest ik naast de Rozemarijn thee oregano capsules gebruik voor de besmette hond maar enkel de thee voor onze andere honden, ter preventie. Tevens zet ik dan voor al onze honden Manuka honing in met de hoogste medicinale graad 550+, ook ter preventie.