Makkelijk, ja veel makkelijker dan je denkt. En wanneer je eenmaal je eerste kruid uit één enkel zaadje gekweekt hebt, denk je was dat het nu!!!!
Vers gekweekte kruiden kunnen een eerste hulp zijn, anders gezegd, “je levende EHBO in huis”!!
Wanneer je een aantal kruiden gewoon in een potje hebt staan, heb je ze gelijk bij de hand wanneer er eerste hulp nodig is, voor je bij een da of arts ben. En verser dan je eigen gekweekte medicinale kruid kun je het niet krijgen. Ze kunnen het leven van je hondenkind of jezelf redden?
We gaan de komende maanden dan ook biologische zaadjes meesturen van medicinale kruiden. Deze maand is het Mariadistel maar we krijgen ook Verbascum thapsus en Plantago major en lanceolata.
Dit zijn vier gemakkelijk te kweken kruiden die veel kunnen toevoegen voor de gezondheid van dier en mens.
Er zal iedere maand één besproken worden zodat je weet waar je het verse kruid allemaal voor kan inzetten.
Mariadistel zaad (Silybum Marianum)
Word ingezet bij:
Leverproblemen
Bescherming van de lever bij het gebruik van reguliere medicatie.
Pancreas aandoeningen
Maagzweren
Hooikoorts
Nierproblemen
Vergiftiging (o.a. de groene knolamaniet) en dient dan als eerste hulp tot je bij een da/arts bent.
Het helpt ook voor de nieren en dan vooral bij diabetische nefropathie.
Het is neuro protectief
Bij brandwonden helpt het de huid herstellen
De stof silymarine wordt als meest werkzame stof beschouwd en word in extract vorm verkocht. Dit gebeurt voornamelijk door de zaden keer op keer te koken waardoor deze belangrijkste inhoudsstof overblijft. Er is een maar. Het zaadje bevat vele stoffen die alle met elkaar samenwerken.
Silibinine heeft de hoogste biologische activiteit maar de zaden bevatten ook andere flavonolignanen, o.a. silybine, isosilybine, silydianine, silicristine, en flavonoïden een grote groep actieve stoffen die voorkomen in verschillende kruiden en groenten.
Van een extractie heb je dus minder nodig maar mis je vele werkzame stoffen. Om eenzelfde hoeveelheid extractie stof binnen te krijgen heb je dus meer hele zaden nodig maar dan krijg je wel alle gezonde stoffen binnen, die elkaars synergie zijn en elkaar dus aanvullen. Wij gebruiken dan ook het hele zaadje in onze producten.
De hele plant is bruikbaar, blad voor thee en in een salade. Maar dus ook als groente door het eten van de honden. Wel de stekels weg knippen en even de kook erover om de hardheid van het blad te verminderen. De wortels zijn ook bruikbaar maar die moeten geoogst worden voor de plant in bloei gaat dus je mist dan alle andere bruikbare stoffen.
Hoeveel zaden geef je nu aan je hondenkind om voldoende van de werkzame stof binnen te krijgen.
Per 10 kilo ongeveer een halve gram dat is ongeveer ¼ van een thee lepel.
Je kunt de zaden zo door het eten doen. Of pletten en er thee van maken.
Uiteraard zijn de zaadjes biologisch. Ik teel ze in biologische moestuingrond en zet om mijn kruiden een schone ui in een potje aarde om ongewenste diertjes weg te houden.