De tijd van wilde kruiden is aangebroken. En ondanks dat alles te koop is, is het natuurlijk ook mogelijk om zelf kruiden te plukken en hier een bereiding van te maken om de medicinale stoffen uit het kruid te halen. Eén manier hiervoor is een kruidenolie te maken.

Zelf kruiden drogen:

Wanneer je zelf kruiden wilt plukken en niet al te veel kennis hebt begin dan altijd heel veilig met een kruid waarvan je ook zeker weet dat het dat betreffende kruid is! Kleefkruid is iets wat iedereen kent. Pluk deze nog voor ze in bloei staan en de jonge hooggelegen blaadjes. Kruiden plukken doe je ook alleen op plaatsen ver van een weg, bewoonde wereld en ver van een landbouw- of veeteeltbedrijf af. Je plukt alleen de bovenste toppen nog voor ze in bloei staan omdat zodra de bloemetjes er zijn, zijn de voedingsstoffen in de rest van de plant naar de bloemen gaan. Wanneer je ze op een veilige schone hooggelegen plaats plukt is afborstelen met een afwasborstel genoeg of schoonwrijven met een schone doek voldoende.

Kruiden droog je het beste op een droge en luchtige plaats in huis met een temperatuur van 22 tot 30 graden. Je hangt ze ondersteboven en je weet dat ze droog zijn wanneer je een takje breekt en een knak hoort .

Er zijn verschillende manieren om gedroogde kruiden te bewerkingen en er zoveel mogelijk voedings- en medicinale stoffen uit te halen. We hebben al een paar mogelijkheden gegeven. Die kun je terugvinden op onze site in de blog. www.hondengezondheid.nl

De zonnemethode gebruik ik nooit. De Belgische en Nederlandse zon is erg onbetrouwbaar, dus veel schommelingen betreffende de warmte en door het lange staan vaak een week of 3 voor sommige kruiden zelfs 6 weken, is de kans op bederf groot. Een onbestemd laagje boven op de olie of wat witte en groene haren herkennen we natuurlijk wel. Maar niet alles is met het blote oog te zien. Met het gebruik van verse kruiden waar ook water uitkomt is de kans op bacteriën nog groter.

Er is nog een mogelijkheid Au-bain-marie. Minder milieuvriendelijk omdat de warmte natuurlijk wel ergens vandaan moet komen, gas of elektra. Maar de kans op bederf is bijna nihil.

Het is vrij simpel, je doet één deel gedroogd kruid in een weckpot of een andere glazen pot en bedekt deze volledig met olie, b.v. olijfolie. Je plaats de weckpot in een pan met water en laat deze 2 tot 12 uur opstaan. Hoe langer het opstaat des te meer stoffen worden er aan het plantje onttrokken.
Zorg ervoor dat de olie niet warmer wordt dan 40 gr./50 gr. Te warm kost voedingsstoffen en zorgt ervoor dat de olie kan bederven. Probeer de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Een nadeel hiervan is dat je een thermometer nodig hebt. Deze kun je bijna overal kopen en kosten maar een paar euro. In de oven in een vuurvaste glazen pot is ook een mogelijkheid. Die is betreffende temperatuur makkelijker te regelen als je geen thermometer hebt.

Om het vast uit te proberen geven we deze maand gedroogd biologisch kleefkruid mee bij alle bestellingen.

Kleefkruid helpt bij:
Het reinigen van de lymfeklieren
Het reinigen van het bloed
Versterkt de lever
Zorgt voor een betere nier en blaasfunctie
Verwijderd gifstoffen uit het lichaam
Kan worden ingezet bij kanker
Melklier ontstekingen
Al met al is kleefkruid een fantastische kruid om te ontgiften.

Doseringen:
Honden 3 x dgs. 5 dr. per 10 kilo
Katten 3 x dgs. 3 dr. per 5 kilo
Mensen 3 x dgs. 1 thee lepel

WWW.HONDENGEZONDHEID.NL