In 2012 is Karma vanuit Roemenië hiernaartoe gekomen. Ze was één hoopje ellende. Naast de open wonden had ze ook hartworm, leis, liesbreuk en een chronische blaasontsteking van al die tijd zonder hulp ergens in een tuin gelegen te hebben. Karma was door mishandeling verlamd geraakt notabene haar eigen eigenaar.

Maar mijn Karma was van ijzer!!! Tijdens de hartworm behandeling waar ik 6 jaar geleden nog weinig van af wist droeg ik haar 5 keer per dag het dorp in aangezien ze door haar liesbreuk ook niet in een wagentje mocht lopen en een teveel aan beweging en inspanning is tijdens die behandeling ook verboden. Toen haar hartworm verdwenen was en leis negatief konden we haar liesbreuk laten opereren. En arriveerde ook haar wagen. Waar ze weer geen gebruik van kon maken omdat ze moest genezen van de operatie.

Vorig jaar maart haar hersenbloeding was voor mij al een aanleiding om haar lever en nier waarden te laten nakijken, onderzoek wees uit dat milt, lever één geheel was, lever nier waarden veel te hoog. Milt zou verwijderd worden wanneer de ontsteking verdwenen was. Na een paar weken weer een vervolgonderzoek om te zien of een operatie mogelijk was.

Helaas was mijn vermoeden juist en bleek de gevreesde ziekte haar lever, milt en nieren te hebben aangetast. Prognose een paar dagen tot een paar weken. Twee dagen voor het vervolgonderzoek stopte ze volledig met eten en begon de ellende echt, overgeven, bloedneuzen doorlopende diarree. Advies, hondenhemel.

Thuisgekomen besprak ik met Noud wat te doen. Ik wilde haar niet laten lijden temeer ze toch best al een aardige leeftijd had bereikt. Maar Noud bleef maar zeggen kijk naar haar ogen ze wil nog zo graag, alsof ik dat niet zag!!!!
Ik ben begonnen met dwangvoeder en mensen ik vertel je nu al dat is verschrikkelijks. Ik moest ook iedere keer denken aan ganzenlever. Uiteraard kwam het er met diezelfde noodgang weer uit. Alles maakte we vloeibaar en voor 2 weken heb ik haar iedere 15 minuten de vloeibare voeding gegeven.

Dag en nacht was ik bezig om alles te bestellen aan vitamine, kruiden, harsen om dat kleine stukje lever in leven te houden en dan maar hopen dat uitzaaiingen als die er al niet waren te voorkomen. En hoopte we wat leven in haar door en door verrotte lever terug te brengen.
Verder kruiden om te slapen en 3 x per dag een rondje in de buggy rond het dorp ze had natuurlijk frisse lucht nodig.

In de nacht stond de wekker en ieder uur gaf ik haar water en vloeibare voeding. Langzaamaan arriveerde ook haar supplementen, kruiden, enzymen, homeopathie, harsen alles wat ik vroeger in mijn orthomoleculaire praktijk inzette werd ook nu ingezet.
Na een week stopte ze met overgeven en werden de bloedneuzen snotneuzen dat was een vooruitgang. Maar de grootste vooruitgang kwam weer goed een week later toen ik met de andere honden aan de wandel wilde gaan hoorde ik haar blaffen. Ik terug broodmagere Karma in haar wagen en ja hoor ze liep mee. Thuisgekomen kregen de honden eten en al had Karma nog geen hap zelf gegeten als de honden eten kreeg Karma ook al keek ze er alleen maar naar. Dit keer nam ze zelf een paar happen en die bleven ook nog eens binnen. Langzaamaan begon ze weer gewicht te krijgen en werd ze weer de oude Karma waar wij zo gelukkig werden dat ook onze wereld niet meer stuk kon.

Nier waarden daalde tot normaalwaarde, ik wist dat ik haar lever nooit meer goed kon krijgen deze waarden waren niet eens meer af te lezen op de apparatuur. Maar die paar % die nog wel werkte hebben ervoor gezorgd dat zij nog een goed jaar heeft gehad.
Gisteren ochtend voor dag en dauw is ze nog mee wezen wandelen en speuren. Thuis gekomen ging ze slapen een paar uur later een blaf ik ga kijken ze is wakker hijgt kijkt me aan en legt haar hoofdje neer Uta komt bij haar liggen en een paar minuten later is Karma naar haar vrienden en vriendinnen vertrokken.

Ik hoop dat al mijn honden op deze manier naar hun vrienden gaan. Karma heeft het mooiste leven gehad wat ik kan geven en wensen voor een hond. Dag en nacht was ze bij me, tot vannacht heeft ze naast me geslapen we deelden samen een hoofdkussen al die jaren dat ze bij ons was.
Karma is bijna 15 jaar geworden. De band die we hadden zo intens met geen pen te beschrijven evenals het verdriet maar wat zijn we blij dat we haar nog zo mooi jaar hebben kunnen geven.