Histamine, zowel onze huisdieren als wij, ” kunnen niet met en niet zonder” histamine!

Histamine is een neurotransmitter en zorgt ervoor dat verschillende processen in een lichaam goed verlopen. Onder andere: slaapritme, eetlust, geheugen, libido, leerprocessen en zelfs gedrag. Het is een must voor het immuun systeem.

Een teveel ervan veroorzaakt helaas nogal wat problemen zoals: Allergieën, niezen, verstopte of loopneus, benauwdheid, bij mensen het blozen bij honden een wat rodere wangslijmvliezen, hoofdpijn, duizeligheid, huid- en darmproblemen, slapeloosheid en de jeuk. De klachten kosten veel energie wat soms bij dieren en mensen zich uit in veel eten en niet aankomen.
Al die klachten verminderen de levenskwaliteit van dier en mens. Maar zijn niet dodelijk, mits een allergie een Anafylactische shock veroorzaakt wat wel dodelijk kan zijn, dit zijn gelukkig uitzonderingen.

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat er teveel histamine word aangemaakt.
Langdurig gebruik van NSAID’s of histamine-blokkers, ontstekingen, maag- en darmproblemen, een teveel van mestcellen dit zijn cellen die betrokken zijn bij het afweersysteem, bacteriën, voeding en natuurlijk een allergie.

Vele honden krijgen tegen een allergie medicatie die de histamine aanmaak te veel onderdrukken, zoals Apoquel en Cytopoint. Fantastisch zou je zeggen, nee! Histamine is wel degelijk nodig voor vele processen in het lichaam er worden dan ook veel onderzoeken naar gedaan. Onder enkele links die wel even de moeite waard zijn om te lezen.

Dit verklaart de vele bijwerkingen die sommige honden op korte of lange termijn ervaren.

https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/prp2.778
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17718097/#:~:text=Results%3A%20Individuals%20with%20any%20type,cancer%2C%20and%20uterine%20body%20cancer.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3389384/#:~:text=Histamine%20is%20released%20during%20goal,progression%20of%20a%20motivated%20behavior.

Maar wat moet je dan wel doen? Een hond zich helemaal kaal laten bijten en gek worden van de jeuk is ook geen oplossing.

De aanmaak van histamine moet gereguleerd worden en niet tot bijna nihil worden teruggebracht omdat het lichaam niet zonder kan.

We hebben verschillende kruidenmixen die de histamine aanmaak reguleren.
Happy skin, Happy skin extra en de Happy skin extra strong. We zetten dit doorgaans in samen met Zink, Vit. C en Reishi.
Inmiddels hebben we een mix erbij waarin de Reishi in is verwerkt. Van deze laatste mix wordt vanaf a.s. maandag een beetje mee verzonden tot het op de site staat. Deze mix bestaat uit:
Reishi, Nettle seed & leaf, Spirulina, Cistus.

Om gewenning te voorkomen kunnen de mixen op termijn afgewisseld worden. Weet je niet welke mix je moet inzetten, stuur ons een mailtje of berichtje.