De lijst is lang maar ik heb eronder een paar beschreven uit één enkel product! Dit naar aanleiding van een hond in de praktijk die om duistere reden steeds niet lekker in zijn vel zat en de nodige jeuk overal over zijn lijfje zonder dat er een aanleiding voor was. Alles was getest en er kwam niets uit.

Tot ik vroeg of ze de producten die ze voor haar hond gebruikte of had gebruikt even door wilde sturen. Na het stoppen met het gebruik van een middel om de tanden te reinigen, hondenkind ontgift met de Happy skin afgewisseld met de Happy skin extra en de extra strong, een paar wasbeurten was de jeuk met een maand over en was hij weer de oude.

Ingrediënten:
Water:
Het hoofdbestanddeel in het betreffende product is water de rest zijn toevoegingen die weliswaar een ontsteking, schimmels en gisten tegen kunnen gaan maar met zoveel bijwerkingen dat je er toch even over na moet denken.

Muntolie: Voor de geur gezien de rest van de ingrediënten geurloos zijn. Kan alleen maar wat maagproblemen veroorzaken. Alleen in pure vorm en hoge doseringen een vergiftiging geven.

Proplyleneglycol: Ontvettend en uitdrogend, word zeer makkelijk opgenomen in de bloedbaan kan hartritmestoornissen, nier en leverafwijkingen veroorzaken. Zit overigens ook in antivries wat we uiteraard niet aan onze dieren geven of zelf gebruiken voor een schoon gebitje.

Chloorhexidinegluconaat: Het beïnvloedt de smaak en geeft een branderig gevoel, zwelling en/of pijn van het mondslijmvlies e.a. huidirritatie, uitdroging, reversibele bruine verkleuring van tong en tanden en ook de vullingen en prothesen bij mensen. Zwelling parrotis klieren, dit zijn de speekselklieren. En tot overmaat van ramp algemene overgevoeligheid en anafylaxie en als het even tegenzit een anafylactische shock. Lever en nierafwijkingen.

Diazolidinylureum: Een conserveermiddel maar ook een vocht vast houder, dus fantastisch voor een huid. Kan allergische reactie contactdermatitis, nierfalen veroorzaken. Deze stof geeft ook formaldehyde af. En is daarmee kankerverwekkend.

Polysorbaat 20 of Peg: Een emulgator,kankerverwekkend.

Propylparabeen: Conserveringsmiddel en kan de hormoonhuishouding verstoren. Bij onderzoeken van tumoren worden er vaak verschillende soorten parabenen terug gevonden.

Methylparabeen: Heeft een schimmeldodende en bacterieremmende werking, verlengd de houdbaarheid van een product.Kan allergische reacties veroorzaken, worden via de huid opgenomen in de bloedbaan en vetweefsel. Kan ernstige schade aan het immuunsysteem brengen.

Glycerine: Kortdurend gebruik redelijk veilig, op termijn duizelig, hoofdpijn, misselijk, diarree, maagklachten vooral een opgeblazen gevoel. Op de huid kan het branden en jeuk geven. Bij langdurig gebruik kunnen nierproblemen ontstaan.

Al deze ingrediënten hebben vele veiligheidsvoorschriften om ermee te werken. Omdat ze bij inademing hoofdpijn, misselijkheid en allergische reacties kunnen geven. Dit zegt natuurlijk genoeg.  Alle parabenen worden door een dieren en mensenhuid opgenomen en kunnen ernstige schade aan het immuunsysteem toebrengen. Fabrikanten gebruiken dan ook alleen de toegestane norm. Hier zitten een aantal haken en hogen aan! Ze zitten in zoveel producten dat de toegestane norm bijna dagelijks overschreden wordt. 

Duik eens in de ingrediënten van alle producten die je in huis hebt. En geloof me je schrikt echt.

Onze zalven, lotions worden in kleine batches bereid. We gebruiken alleen een natuurlijke vorm van vitamine E. Door het ontbreken van alle chemische toevoegingen zijn ze wel veilig, alleen na opening maar een paar maanden houdbaar en niet jaren!
In onze kruidenmixen zitten geen smaakmakers zoals kip of rund aroma noch suikers en zouten die de smaak moeten verbeteren. En uiteraard geen conserveringsmiddelen noch vulmiddelen.
Iedere zak kruiden, iedere olie, zalf van onze eigen lijn bestaat uitsluitend uit werkzame ingrediënten.
Kruiden blijven een paar jaar goed maar hun werkzaamheid verminderd.