Brandnetel een fantastische plant en allesbehalve onkruid.
De hele plant is bruikbaar, blad, zaden, wortels (hebben al een bewezen effect bij prostaatklachten). Ze worden al duizenden jaren lang ingezet als voeding of diervoeder, gebruikt als kleurstof, vezels die gebruikt werden voor touwwerk en jute. En het allerbelangrijkste als medicijn.
De pijn die de brandnetel geeft wanneer je ermee in aanraking komt zijn de trichomen de chemische cocktail die vrijkomt bij aanraking zorgen voor de irritatie.

Het groene goud! De hele plant bevat vit. A, B, C en K, is rijk aan de mineralen calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, natrium, kiezelzuur, ijzer, silicium, terpenen en sporenelementen, deze laatste zijn mineralen, die dier en mens in een hele kleine hoeveelheid nodig hebben.
Brandnetelzaden zijn het meest voedzame deel van de plant. Zij bevatten naast de genoemde voedingsstoffen ook de essentiële vetzuren a-linolzuur/linolzuur en acetylcholine. De laatste wordt door het ruggenmerg gebruikt om spieren te beheersen, het geheugen te reguleren. Het is een neurotransmitter die zorgt voor ontspanning en het herstel van een lichaam.
Ook zijn er de broodnodige carotenoïden aanwezig in de hele plant. Deze hebben een regulerende werking op de celgroei waardoor virussen en bacteriën beter door het lichaam bestreden kunnen worden.

De voedingsstoffen in het zaad zijn hoger geconcentreerd en bevatten de stoffen in een andere verhouding en een aantal stoffen die niet in de hele plant voorkomen.

Tevens bevat de plant vele polyfenolen en flavonoïden. Deze zijn ontstekingsremmend, beschermen tegen in- en uitwendige schade van vrije radicalen. Een zeer belangrijke flavonoïde in de brandnetel zowel blad als zaad is Quercetine wat allergische reacties verminderd en de nieren helpt. Een kleine aantekening, hoge hoeveelheden van quercetine kunnen een tegen over gesteld effect hebben en nieren beschadigen op termijn. Een reden waarom ik zelden deze geconcentreerde stof in supplement vorm aanraad.

Wat zijn nu vrije radicalen? Deze ontstaan door o.a. onvolwaardige voeding, stress, ontstekingen in een lichaam en vervuilende invloeden van buitenaf. Overmatig zonnen zorgt ook voor vrije radicalen.
Zo kun je bij een bloedonderzoek soms zien dat er ontstekingsstoffen in het bloed zitten zonder dat je weet dat je een ontsteking hebt, het lichaam is dan ook aan het vechten tegen vrije radicalen. Het doel van een ontsteking is om de schade in het lichaam te herstellen. Gezonde voeding en kruiden met een hoog gehalte aan voorgenoemde stoffen helpen bij het lichaam met het bestrijden hiervan.

Wat doen de zaden en bladeren voor dier en mens: Ontstekingsremmend, bloeddrukverlagend, chronische uitputting, burn-out, helpt de bijnieren (deze maken verschillende hormonen aan die nodig zijn voor het goed functioneren van het lichaam, te veel of te weinig van deze hormonen zorgen voor een disbalans waardoor dier of mens ziek wordt), ze ondersteunen de nierfunctie en kunnen verhoogd nier waarden reguleren, degeneratieve aandoeningen, hersteld huid en haar, kan helpen bij gewrichtsontstekingen, diabetes, hoge bloeddruk, allergische rhinitis, nierstenen.

Brandnetelzaden worden beschouwd als een adaptogeen (to adapt) kruid. En het kruid bezit hiermee het vermogen om het lichaam reguleren en weer de normale functies terug te geven. Adaptogenen zijn goed te combineren met andere kruiden en vullen elkaar aan in functies.

Onze brandnetelbladeren worden geoogst wanneer de plant nog heel jong is en de bladeren vers en vol voedingsstoffen zijn. Onze zaden worden later geoogst wanneer ook zij groen en vol met voedingsstoffen zitten.